Hopp til innholdet
Kan du gjøre rent i peisen med støvsuger

Dersom du er på tur og leid deg inn på hytte med den ekstra kosen som ligger i en peis, eller du selv har en peis hjemme, så er det av effektivitets- og sikkerhetsmessige årsaker helt nødvendig å rengjøre den oppbygde asken regelmessig. Å rense asken ut av en peis kan imidlertid være en rotete og vanskelig oppgave.

Og et av de vanligere spørsmålene som mange stiller seg er om en kan bruke støvsugeren, eller ikke, til å rense opp i peisen og andre ildsted.

Det kjappe og enkle svaret er at dersom det er en støvsuger som er beregnet for å støvsuge aske, kan du bruke en støvsuger til å støvsuge aske fra en peis. Vanlige husholdningsstøvsugere bør imidlertid ikke brukes til å støvsuge peisaske. Så bruk en askestøvsuger! Det er like greit å gå for å kjøpe en askestøvsuger først som sist, da dette er det trygge og mest effektive alternativet. Så det kan ses på som en god investering, og det er viktig å legge litt ekstra i den slik at du har en askestøvsuger som både varer og fungerer godt.

Kan du støvsuge aske ut av peisen?

Rengjøring av peisaske med kost og øse kan være en rotete og til og med farlig oppgave hvis aske eller sot pustes inn. Støvsugere laget for å rense aske kan brukes for å gjøre prosessen enklere, raskere og sikrere, som nevnt. For, den eneste gangen en støvsuger skal brukes til å rense peisaske er hvis den er spesielt designet for det formålet. Askestøvsugere er konstruert annerledes enn vanlige støvsugere, slik at de tåler høyere temperaturer og filtrerer og inneholder de fine partiklene og støvet i treaske.

Vanlige husholdningsstøvsugere er ikke utstyrt for å filtrere eller inneholde aske, og de bør ikke brukes til å rense peisaske. Forsøk på å bruke din daglige husholdningsstøvsuger for å fjerne peisaske vil:

  • Reduser den totale ytelsen og levetiden til støvsugeren betydelig
  • Øke sjansen for at en brann starter inne i støvsugeren
  • Få askepartikler til å passere gjennom filteret, samle seg på motoren og skade vitale arbeidsdeler
  • La askepartikler til å slippe ut i luften

Noen ord om sikkerhet

For å støvsuge peisaske på en sikker måte, må visse trinn følges. Noen grunnleggende retningslinjer å huske på når det gjelder støvsuging av peisaske inkluderer:

Først, så vent minst 24-72 timer etter at den siste flammen har slukket før du fjerner aske for å sikre at den ikke lenger er varm. Det er noen askestøvsugere som kan brukes og med varm aske, men vær på den trygge siden og vent til asken har kjølt seg ned og du kan være sikker på at det ikke ligger skjulte glør. Du bør absolutt sjekke askehaugen grundig for både varme og glør før du går i gang med arbeidet. Det er også smart å benytte en støvmaske for å forhindre at aske kommer inn i lungene og forårsaker helseskade. Og, som nevnt: Benytt en dedikert askestøvsuger!